2014-02-10

Biznes w ogródku

Formalności związane z uruchomieniem ogródka w pobliżu restauracji trzeba rozpocząć już na przełomie lutego i marca.

Biznes w ogródku Mariola Pietrzko, współwłaścicielka sieci Fiero! Pizza

Zezwolenie na funkcjonowanie ogródka wydaje Urząd Miasta. Żeby specjalna komisja mogła rozpatrzyć wniosek, należy złożyć dokumenty dużo wcześniej, bo zazwyczaj już w okolicach końca lutego lub początku marca. Ogródki funkcjonują od kwietnia do października.

Wydatki na zorganizowanie ogródka wcale nie muszą być wysokie. Właściciele lokali gastronomicznych, którzy utrzymują bardzo dobre relacje z przedstawicielami browarów, czy dostawcami napojów mogą liczyć na ich wsparcie w kwestii urządzania ogródka. Wówczas browar, albo producent soków dostarcza restauratorowi ławy, ławki, parasolki, a czasem również elementy ogrodzenia, z logo wybranej marki. Wyposażenie może być wykorzystywane w lokalu przez kilka lat. Jeśli właściciel nie ma gdzie przechowywać mebli ogrodowych, to może je zwrócić do producenta i poprosić o udostępnienie ich w kolejnym sezonie. Można też zatroszczyć się o meble we własnym zakresie, np. zlecając ich wykonanie lokalnemu stolarzowi. Koszt ich wykonania wcale nie musi być wysoki, nawet, jeśli realizujemy niewielkie zamówienie. Mamy jednak gwarancję, że meble będą dostosowane do naszych potrzeb i będą mogły nam służyć przez wiele lat.(mak)

Mariola Pietrzko, Fiero! Pizza
Mariola Pietrzko, Fiero! Pizza współwłaścicielka sieci Fiero! Pizza, Fiero! Pizza

Współwłaścicielka marki Fiero! Pizza, zajmuje się rozwojem sieci, pozyskiwaniem nowych partnerów.