Targ wraca na Koszyki
Już jesienią ruszy ponownie odbudowana Hala Koszyki. Znajdzie tu swoje stałe miejsce m.in. warszawski Targ Śniadaniowy.
Hala Koszyki powstała na początku XX wieku i była miejskim targowiskiem, na którym warszawiacy zaopatrywali się m.in. w owoce, warzywa i mięso. Rozebrano ją 10 lat temu, pomimo sprzeciwu konserwatora zabytków. Teraz powstaje od nowa, a jej inwestorem jest firma Griffin Real Estate. W obiekcie wykorzystywane są oryginalne elementy ze starego budynku.
W ogólnodostępnej części hali będzie działać 18 restauracji, serwujących m.in. kuchnię polską, japońską, indyjską, włoską. Zajmą łącznie powierzchnię 2,4 tys. m2. Oprócz tego będzie tu także 11 sklepów z żywnością. Do hali wprowadzi się też warszawski Targ Śniadaniowy, impreza znana mieszkańcom stolicy z wydań plenerowych.
Od dawna szukaliśmy nowych kierunków rozwoju dla konceptu Targu Śniadaniowego. Jednym z nich był pomysł stworzenia stałego punktu handlowego, w którym bywalcy naszych weekendowych spotkań mogliby robić zakupy także w tygodniu. Możliwość stworzenia takiego punktu w Hali Koszyki pojawiła się w idealnym momencie i doskonale odpowiada modelowi naszego działania – mówi Krzysztof Cybruch, koordynator Targu Koszyki i pomysłodawca Targu Śniadaniowego.
Na Targu Koszyki będzie można kupić m. in. świeże mięso, ryby i owoce morza, wędliny – od klasycznych po dziczyznę, pasty, oliwy i oliwki, nabiał w wielu postaciach, lemoniady, soki tłoczone oraz wybrane cydry, wina i piwa. Ponadto czekolady i mieszanki kaw i herbat, a sezonowo także warzywa i owoce.
Oprócz części handlowo restauracyjnej przy hali staną też trzy budynki biurowe.
Obecnie trwa ostatni etap budowy. W czerwcu rozpoczęły się prace wykończeniowe. Otwarcie przewidziano na wrzesień.