2016-07-01

Targ wraca na Koszyki

Już jesienią ruszy ponownie odbudowana Hala Koszyki. Znajdzie tu swoje stałe miejsce m.in. warszawski Targ Śniadaniowy.

Targ wraca na Koszyki Fot. Griffin Real Estate

Hala Koszyki powstała na początku XX wieku i była miejskim targowiskiem, na którym warszawiacy zaopatrywali się m.in. w owoce, warzywa i mięso. Rozebrano ją 10 lat temu, pomimo sprzeciwu konserwatora zabytków. Teraz powstaje od nowa, a jej inwestorem jest firma Griffin Real Estate. W obiekcie wykorzystywane są oryginalne elementy ze starego budynku.

W ogólnodostępnej części hali będzie działać 18 restauracji, serwujących m.in. kuchnię polską, japońską, indyjską, włoską. Zajmą łącznie powierzchnię 2,4 tys. m2. Oprócz tego będzie tu także 11 sklepów z żywnością. Do hali wprowadzi się też warszawski Targ Śniadaniowy, impreza znana mieszkańcom stolicy z wydań plenerowych. 

Od dawna szukaliśmy nowych kierunków rozwoju dla konceptu Targu Śniadaniowego. Jednym z nich był  pomysł stworzenia stałego punktu handlowego, w którym bywalcy naszych weekendowych spotkań mogliby robić zakupy także w tygodniu. Możliwość stworzenia takiego punktu w Hali Koszyki pojawiła się w idealnym momencie i doskonale odpowiada modelowi naszego działania – mówi Krzysztof Cybruch, koordynator Targu Koszyki i pomysłodawca Targu Śniadaniowego.

Na Targu Koszyki będzie można kupić m. in. świeże mięso, ryby i owoce morza, wędliny – od klasycznych po dziczyznę, pasty, oliwy i oliwki, nabiał w wielu postaciach, lemoniady, soki tłoczone oraz wybrane cydry, wina i piwa. Ponadto czekolady i mieszanki kaw i herbat, a sezonowo także warzywa i owoce.
Oprócz części handlowo restauracyjnej przy hali staną też trzy budynki biurowe.
Obecnie trwa ostatni etap budowy. W czerwcu rozpoczęły się prace wykończeniowe. Otwarcie przewidziano na wrzesień.

Monika Wojniak-Żyłowska
Monika Wojniak-Żyłowska dziennikarz