W toskańskim klimacie
Włoskie restauracje La Grotta nawiązują w klimacie i wystroju do toskańskiej wioski.

Restauracje La Grotta to koncept, który powstał z myślą o dużych miastach. W tej chwili działają dwa lokale, w rodzimym Rzeszowie oraz we Wrocławiu.
Jeśli jednak np. w średniej wielkości mieście franczyzobiorca znajdzie dobrą lokalizację, w miejscu o dużym natężeniu ruchu i z odpowiednim przepływem potencjalnych klientów, to także możemy zaakceptować tę propozycję – zapewnia Bartosz Zawadzki, menedżer La Grotta.
Obydwie działające restauracje mieszczą się w centrach handlowych, w okolicach strefy food court. Ale każda z nich ma wejście do środka, co pozwala podkreślić indywidualność oraz zapewnić klientom większy spokój i intymność. Jednak właściciele podkreślają, że nie będą ograniczać się wyłącznie do lokalizacji w centrach handlowych. Restauracje można otwierać także przy ruchliwych ulicach, w centrach miast.
Na inwestycje należy przygotować minimum 120 tys. zł. Ostateczna kwota zależy od stanu wyjściowego lokalu i jego wielkości. Jeśli chodzi o aranżację wnętrza, to jest ona ściśle określona.
Nawiązujemy do kultury włoskiej – mówi Bartosz Zawadzki. – Na szyldzie jest włoska flaga. Wnętrze natomiast ma przywoływać na myśl atmosferę toskańskiej wioski. Mamy drewniane meble, elementy dekoracyjne i wykończeniowe są zrobione z kamienia, postarzanego drewna. Jest też podwieszany sufit, co dodaje nastrojowości i klimatu. Dopuszczalne są drobne odstępstwa od ogólnie przyjętego projektu, ale tylko w takim zakresie, w jakim wymaga tego wygoda klientów.